maanantai 14. maaliskuuta 2011

Paiva ennen paluuta kouluun

Heippa. Eilen oli tosi rauhallista, kaytiin Tomakomaissa ostoksilla ja katottiin Toy Story 3. Tanaan luulin etta helpottuisi olo, mutta heti kun aukasin iltasanomien sivut niin alko ahistaa taas.
Se sivusto pitais kieltaa lailla, en jaksa enaa tata pelottelua.

Tosiasiassa en usko etta kovin pahaa vaikutusta Shiraoin alueelle ei tule vaikka isompi jalkijaristys tulisi. Kaikki jaristykset on kartan mukaan ollut aina Ita-Japanissa, juuri pahimman jaristyksen lahella, kun taas lahin on ollut ehka Aomorissa. Tosin en ole tuntenut yhtaan jaristysta perjantain jalkeen. Ainakaan sellaista, joka olisi tullut vahvistettuna televisiossa seuraavaksi.

Huomenna mennaan kouluunja uskon silloin viimestaan unohtavani kaikki hassakka ainakin toistaiseksi. Nyt tiedan ainakin, mita teen jos jaristys tulee, mulla ei ollut perjantain jaristyksessa aavistustakaan etta oli tsunamivaroituspaalla kun vasta tunti jaristyksen jalkeen. Hokkaidolla on tosin rauhallista, joka lohduttaa aika paljon.

Tanaan on ollut perus laiska kotipaiva. Koulua ei ole, koska uudet opiskelijat ovat tenttimassa. Kahden viikon paasta alkaa ensinnakin formulat ja toiseksi kevatloma. Kevatloman jalkeen siirryn koulunrakennuksen kerroksista yhta alemmaksi ja aloitan kolmannen luokan. Hupsulta tuntuu, Suomeen palattuani saan kayda toisen ja kolmannen luokan kokonaan alusta. Tuli tassa mieleen etta kun keskusteltiin ulkomaalaisen ystavani kanssa mun opiskelusta ja sanoin, etta joudun kaymaan kakkosluokan uusiksi, niin se kysyi, etta "mita sina sitten Japanissa opiskelet?".
Aika hyva, silla monethan luulee etta mina olen koulun osalta oppinut jotain uutta. En oikeastaan. Osasyyna se, etta kieli ei taitu minulta samanlailla kun englannin kielisessa maassa taittuisi, joten opetuksesta ehka talla hetkella ymmarran hurjat 50% mita sanotaan. Tosin harvoin edes kuuntelen. Toiseksi, miksi en opi japanilaisessa koulussani mitaan uutta on siksi, etta tama koulu on huonoimmille oppilaille tarkoitettu ja asiat ovat samoja kuin ylaasteella on kayty. Esimerkiksi matematiikka on niin lapsellisen helppoa ja yleensa oppilaalta ei vaadita kuin vastaus, x=jotain, eika mitaan lauseketta ole.

Lupaan ottaa huomenna kameran mukaan kouluun ja tehda koulu postauksen, jossa kerron perus koulupaivasta tarkemmin.

Tosin, nyt on englannin tunneilla vain elokuvan katsomista jne, silla ei ole enaa talle vuosikurssille mita opiskella.

Mutta kertoilen kuulumisiani aina valilla, nyt kun tietokoneen kayttokaan ei ole mikaan ongelma enaa.

7 kommenttia:

Eveliina N kirjoitti...

Joo oho, tulipas tosi ... Selva postaus, puolet tekstista on jotain ihan sekavaa :)

Anonyymi kirjoitti...

Minusta se on aika paljon, jos 50 % ymmärrät opetuksesta :D. Uskon että sinua vielä tuo katastrofi ahdistaa, itselläkin viime yönä ajatukset pyörivät vain siinä... noo, se taisi olla työhönlähtöjännitystä ;)

Terveiset aamukahvin ääreltä, kohta töihin!

t. Äiti

Anonyymi kirjoitti...

Niin ja olen ihan samaa mieltä tuosta uutisoinnista. Ihan niin kuin oikein haluttaisiin, että mahdollisimman kauheita tapahtuu, että päästäisiin kirjoittelemaan... itsellä on niin sympatiat japanilaisten puolella, tyynesti ottavat vastaan koettelemukset. Ja eiköhän iltasanomaan ole laitettu kuva itkevästä tytöstä... telkkarista mitä on katottu niin harvapa siellä on parkunut.

Äiti vielä

Marja-Leena kirjoitti...

Hei! Itse kuulun blogisi seuraajiin.Eilen huomasin, että asun Sinun napurikunnassa.Onneksi Sinulla on kaikki hyvin.Kaiken tapahtuneen jälkeen olet jaksanut päivittää blogiasi.Kiitos siitä!Toivotan Sinulle kaikkea hyvää siellä vieraassa maassa!

Yolko kirjoitti...

Hei! Yksi seuraaja tässä moi, luen jokaisen päivityksen mutta harvemmin kommentoin. Mutta nyt sen teen.

Toi katastrofi-uutisointi on kyllä monissa medioissa aikamoista pelottelua. Tietysti sieltä on tapahtunut ihan järkyttäviä asioita mutta itse kaipaisin esimerkiksi selvennystä siihen, missä on mitäkin tapahtunut ja mikä tilanne on oikeasti missäkin. :/

Mun pitäisi lähteä Japaniin 22. päivä tätä kuuta. Tuleva asuinkaupunki (Obihiro) tulee olemaan Hokkaidolla ja vielä sisämaassa, joten siinä ei mitään, mutta lennän ensin Tokioon ja olen ensimmäiset päivät siellä. Siitäkin on tullut niin ristariitaista infoa - monet siellä olevat sanoo että asiat on ok ja palataan arkeen, mutta sitten muut pelottavat kaikella mahdollisella uutisista lukemallaan.. Saa nähdä lykkääntyykö lähtö.

Ja odotan innolla kuvia koulusta jos laitat niitä!

saana kirjoitti...

Joo, pakko kommentoida tohon uutisjuttuun, muakin ärsytti jo lauantaina se Iltasanomien uutisointi. Etusivulle isolla tosi pelottelevia ja raflaavia uutisotsikoita, joista sais kuvan, että asiat on pahemmin kuin ovat. Samoin jostain haastattelustaki pitää poimia kaikkein pelottelevin lausunto otsikoksi, ja jättää vielä sanoja pois sillä tavalla, että saadaan oikein kamala kuva. Ja teeveessäkin jos kuvataan niitä selviytyneitä ihmisiä, niin just jostain kumman syystä kuvataan itkeviä lapsia.

Eveliina N kirjoitti...

Kiitos kommenteista!!

Yolko Pahoin pelkaan, etta jos lennat Tokion kautta, joudut lykkaamaan. Eilen sanottiin ettei Tokion eika Fukushiman alueilla kannata olla. Hokkaido voi olla ihan turvallinen paikka. Mutta jos pystyt viela, Nagoyaan ja Osakaanhan lentaa lennot Finnairin kautta.

Tosin, minusta kannattaa katsoa ihan loppuun asti ja perua viimehetkella, jos vain voi. Tilanne voi muuttua paivassakin aivan toiseksi.

Olen todella pahoillani puolestasi, pahemmin ei voisi kayda!

Selvennyksia sen verran etta Senai on suurinpiirtein Tokion ja Hokkaidon etelaisimman osan puolessa valissa. Maanjaristys iski pahiten sinne. Tosin, Tokio ja Hokkaido eivat karsineet pahimpia vaurioita tsunamissa, kuolonuhreja Hokkaidolla on 1 ja Tokiossa 5.

Fukushima on hieman Sendaita etelammassa, joten se on lahempana Tokion aluetta. Ydinvoimaongelma on nyt paaongelma Japanissa, maanjaristysuhkaa ei kovin ole, mutta jalkijaristyksia nayttaa tulevan tiuhaan ja ne tuntuvat Tokion alueella, mutta Hokkaidolla ei. Jalkijaristykset ovat kokoluokkaa 4-6 M, eli eivat kamalan suuria verrattaen perjantain jaristysta, mutta tosin eivat normaalejakaan.

Jos Japaniin tulet, voi olla isompi jalkijaristyksin luvassa, kokoluokkaa 7-8 M. Joten maanjaristykseen ja erityisesti tsunamiin jos olet lahella merta on hyva varautua. Olen minakin kokoajan varpaillani, vaikka taalla on ihan hyva olla. Japanissa kuulutetaan kaduilla olevissa "torveissa" aika hyvin, ja jos kuulutus kuuluu, kannattaa kysya japania osaavalta varmuuden vuoksi. Taalla mina vain katson miten perheeni reagoi, eli ei mitenkaan.

Isomman maanjaristyksen sattuessa kuitenkin pitaa muistaa etta saattaa olla vain 10-20 minuuttia aikaa hakea suojaa tsunamilta.

Facebookin Japanin Suurlahetyston sivuja kannattaa seurata. Asiat ovat siella kaikista eniten uskottavimpia eika niin liioiteltuja kuin Suomessa ja tiedetaan asiat paremmin.