torstai 8. huhtikuuta 2010

Japanista

Lahteen lähdemme vajaan kolmen viikon päästä! En jaksaisi odottaa!

Ajattelin aikani kuluksi kertoa hieman Japanista, ja aion kertoa paikallisesta piiristäni / paikkakunnastani hieman myöhemmin! Toki, minulla oli tarkoitus ottaa jo Japani esille, mutta en ole muistanut. :D

Japani, 日本 (Nippon, Nihon)



Lyhyesti perusfaktoja

Pääkaupunki: Tokio (東京, Tookyoo), asukkaita 12,7 milj.
Pinta-ala: 377 835 km² (vähän suurempi Suomea)
Viralliset kielet: japani
Valtiomuoto: Perustuslaillinen monarkia
Keisari: Akihito
Pääministeri: Yukio Hatoyama
Valuutta: Jeni (¥)

Sijainnista & maantietoa

Japani on saarivaltio Itä-Aasian Tyynellä valtamerellä. Sen naapimaat ovat Venäjä, Kiina ja Korean tasavalta (Etelä-Korea). Japanin tärkeimmät saaret ovat Hokkaido, Honshu (pääsaari), Shikoku ja Kyushu. Noin 80 % Japanin pinta-alasta on vuoristoa ja metsää. Suurin osa asutkusesta sijoittuu alaville rannikkoalueille. Rannikkoa on yhteensä 29 751 kilometriä.

Japani sijaitsee tuliperäisellä ja maanjäristysherkällä alueella ja alueella on n. 160 tulivuorta, joista kolmasosa on aktiivisia. Japanissa on jatkuvasti pieniä maanjäristyksiä ja suurempia, tuhoisempia maanjäristyksiä useita kertoja vuosisadassa. Viimeisimmät vakavat maanjäristykset olivat Chuetsun maanjäristys vuonna 2004 ja Koben maanjäristys vuonna 1995. Japanissa on myös kuumia lähteitä, jotka ovat kehittyneet lomakohteiksi.
Ilmasto on pääosin lauhkeaa ja maassa on neljä vuoden aikaa (tai viisi, jos sadekausi lasketaan). Japanin ilmasto on hyvin kirjavaa, ja pohjoisosissa talvet ovat pitkiä ja lunta sataa runsaasti, kun taas eteläisimmissä osissa ilmasto on subtrooppinen. Talvet ovat kuivia ja kylmiä Siperiasta puhaltavan tuulen ansiosta. Kesät ovat taas kosteita ja Tyyneltä mereltä puhaltava tuuli tuo lämmintä ilmaa ja kosteutta. Myöhäiskesällä ja syksyn alussa esiintyy taifuuneja, jotka tuovat usein rankkasateita.

Uskonnoista

Japanissa voi olla vaikeaa erottaa uskonto rituaaleista tai taikauskonnoista, eikä uskonnolla ole erityisen suurta vaikutusta jokapäiväiseen elämään. Japanilaisista n. 84 % on shintolaisia että budhalaisia. Shintolaisuus on Japanille alkuperäinen polyteistinen luonnonuskonto ja se toimi valta uskontona 1800-luvulta toisen maailmansodan loppuun asti. Budhalaisuus saapui Japaniin 500-luvulla ja se on synkretistisessä suhteessa shintolaisuuteen. Esim. Suurinosa avioitumisista suoritetaan shintolaisin menoin, mutta hautajaiset ovat budhalaisia. Japanissa muita uskontoja ovat mm. taolaisuus ja kunfutselaisuus. Kristittyjä Japanissa on 0,7% väestöstä.

Koulutuksesta
Japanissa oppivelvollisuus kestää 9 vuotta (6-15 vuotiaat). Lähes kaikki opiskelijat jatkavat siitä kolmivuotiseen lukioon ja n. 75% lukiosta valmistuneista jatkavat kolmannen asteen oppilaitokseen. Japanin parhaiten menestyvimpiä yliopistoja ovat Tokion yliopisto ja Kioton yliopisto.

Lähde: Wikipedia


Välispiikki:

Olen fundeerannut rankasti ja päätin, että voisin sitten kun matkalle lähden niin kuvat laittaa slideshowina pyörimään. Minulla olisi tässä nyt esimerkki slideshow, joten laittakaa kommenttia tulemaan! Tekstiä tuohon ei mahdu kuin harmillisen vähän, mutta muutenhan tuo näyttää hyvältä vai mitä? Ja ei näytä vielä äät ja öötkään toimia, eli varautukaa ääkköstämättä jätettyyn tekstiin.



Mustia söherryksiä reunalla näyttää näkyvän kun Mozillalla lukee blogia, mutta Chromella ja IEllä toimii hyvin. Että ne, joilla ne mustat söherrykset näkyy: kärsikää vain, minä en aio muuttaa asiaa, sillä mozillan vika näyttää olevan. :D

2 kommenttia:

Eveliina N kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Jiamei kirjoitti...

Taolaisuus on todellakin kiinnostava uskonto :) Olen perehtynyt siihen useiden teosten avulla. Taolaisuuden vertaus Nalle Puh'iin oli aivan upea.