lauantai 9. huhtikuuta 2011

sweet sweet maccha

Hei! Sori, oon todellakin ignoorannu mun blogia, nyt tuli inspis ja ajattelin postata ihan kunnolla, anteeksipyyntona sille, etta olen ignoorannut niin paljon, etta aiti alko jo sanomaan etta pitais taas blogia paivittaa. :) Mutta tallakertaa tana aamuna (ok, kello on 12.57, mutta koska toissayon unet jai vahan huonoksi, kerron kohta miksi, piti nyt nukkua 13 tuntia) tulin koneelle aiiivan itse ja halusin kirjoittaa TADAA. :)

20.- 21.3. Meilla oli lasketteluleiri Rotarin vaihtareiden, ex-vaihtareiden ja tulevien vaihtareiden kanssa. Jos joku tulee tanne ensivuonna, ja tiedan etta tulee, koska Eniwasta lahtee vaihto-oppilas Suomeen, (eli jos saat tiedon, etta Hokkaidoon menet Rotarien kautta, paaset Eniwaan, joka on lyhyen matkan paasta Sapporosta, おめでとう、onnea!) niin paaset maaliskuussa ilmaiselle lasketteluleirille. Oli tosi hauskaa, en tykanny laskettelusta, kun pitkan ajan jalkeen varusteet hinkkas niin paljon, etta pystyin laskemaan vaan yhden maen, ja puolessa valissa sita aloin melkeen itkemaan sita kipua, joka jaloista lahti. Not nice. EHka ensvuoden vaihtaria (lupaan etta tulee :)) onnistaa paremmin!
Seura oli tosi mukavaa, ja hengailin paaasiassa japanilaisten kanssa, koska meita vaihtareita oli jaljella enaa 3, mina, Kaela (Kanada) ja Kim (Australia). Tosin Kim lahti sen leirin jalkeen kotia, silla Australian kaikki vaihtarit joutui poistumaan Japanista. Kim lahti Saksaan, silla se ei ehtinyt olla Japanissa kuin alle 3 kuukautta, suoraan sanoen aika arsyttava juttu. Jos mina oisin joutunut lahtemaan, niin ois ollu sentaan takana 6 kuukautta. Tosin, oisin varmaan kysynyt etta onko mahdollista menna loppuvaihdoksi jonnekkin Euroopan maahan. Lahella ja halvempaa :) Mutta koska tilanne Japanissa ei enaa ole paha, jaan todennakoisesti loppuvuodeksi. Suomen Rotarin vaihtareista on enaa kaksi Japanissa, toinen on Osakassa, eli good luck for me. Ja minahan halusin Tokioon, nyt kylla kumoan tuon jutun taydellisesti.

Hieman kuvia kyseiselta hiihtoleirilta, en voi laittaa kuvia muista vaihtareista, tiedattehan te tekijanoikeuslait, mutta jos kavereita satutte olemaan FBssa, siella kylla on, silla kys. kaverit on FBssa myos. :)


Nuilla hisseilla matkustettiin :) Sopoja!

山eli suomeksi vuori :) Fuji vuori tuo ei ole :)
Kevatloma meni ja tuli. Eilen alkoi koulu, oli todella outoa menna kerrosta alemmas, niihin luokkiin, jotka on ollut mun aika hyvien kavereiden luokkia, ja joita en todennakoisesti enaa yhta helposti naa. Uudet oppilaat nahdaan tiistaina, silla uusien oppilaiden seremonia on maanantaina ja meilla on vapaata. Japanilaisissa kouluissa on paattareiden ja nakojaan uusien oppilaiden seremonian aikana tapana laittaa juhlasalin seinien ymparille valkopunaisia, pystysuuntaisia kankaita. Aika hienot oli 3. luokkalaisten paattarit, ja eilen kun koulun tunnuslaulu soitettiin uuden lukuvuoden kunniaksi, tuli itku kurkkuun kun ensimmaista kertaa kuulin sen paattareissa. :)

Torstaina oli kello 23.30 taas isompi maanjaristys. Jos lehdista luette, ei kuolonuhreja ollut kuin kolme, mutta kylla se pelastytti. Sen takia en nukkunut kyseisena yona kuin nelja tuntia. Ja viimeyona nakojaan paikkasin sen nukkumalla 13 tuntia. :) Niin. Torstaina oli 7.4 M kokoinen (en ostaa sanoa sita hienoa sanaa Richelin asteikko oli paljon helpompi sanoa :D) maanjaristys, jaristyskohta oli Sendaissa ja ihan rannikkolla. Tsunami oli, mutta ei yhta tuhoisa. Ja tuhoalueelle kun iskee tsunami, niin mita siina enaa on tuhoamista. Sahkot menivat poikki monessa osassa Honshuuta, ja yksi ihminen kuoli siihen, kun hengityslaite pimahti. Toinen kuulema loytyi tajuttomana, ja kuoli myohemmin. Loukkaantuneita on sata. Ainiin! Ja kun isoin jaristys oli, Hokkaidolla kuoli yksi ihminen, sen takia, koska vesi tulvi eraan nukkuvan potilaan huoneeseen ja vetta oli juuri niin paljon, etta han hukkui.

Jalkijaristykset jatkuu viela parisen kuukautta, ja isoimmat voi olla 8 M luokkaa. Tietenkin ihmiset eivat enaa ota niin leppoisasti maanjaristyksia, ja jokainen, joka maanalla tuntuu, on ihan syyta katsoa televisiosta, onko omalla kohdalla kaikki hyvin. Toinen tiedotusvaline joka ilmoittaa vaarasta maanjaristyksien, televisioiden ja radioiden lisaksi on kuulutukset. Siis jokaisessa kaupungissa on pylvaita, joissa on torvet ja niista kuuluu kuulutuksia. Aluksi tuntui pohkolta ja ajattelin etta on vain jaanyt sotien jalilta nuo kuulutusjutut, mutta nyt ymmarran taysin, miksi niiden pitaa olla siella. Samoista pontoista kuuluu kylla ihan tyhjanpaivaista soopaa, Poroto-jarven alueella ainumusiikkia, keskustassa ihmemusiikkia, ja valilla jotain kunnan omia pikku tiedotuksia yms. Lisaksi talviaikaan kello nelja ja kesaaikaan kello 6 illalla kuuluu juuri ennen pimean tuloa tietty musiikki. Luulen, etta kyseinen laulu on Shiraoin oma tunnussavel tai Hokkaidon oma tunnussavel, olen huomannut, etta tunnussavelia on jokaisella koululla ja milla vain, niin voi hyvin myos olla kunnallakin. Sitten yksi hupsu juttu, paattareissa soitetaan kansallislaulu. Suomessahan ei tulisi kuuloonkaan. Rotarikokouksissakin aluksi soitetaan Japanin kansallislaulu ja sen jalkeen Rotareiden tunnussavel. Ja rotarit paitsi mina laulavat saestyksen mukana. Toinen hauska tapa on, etta sen jalkeen juhlitaan sen kuun syntymapaivasankaria (kayn kokouksissa kerran kuussa) ja joskus synttarisankareita on 5, joskus yksi. Taman kaupungin rotareita taitaa olla 30 henkiloa, kaikkia ei siina rotarikokouksessa nay, missa mina kayn. Juhlien aikaan rotareita kylla riittaa, ja en tieda, tunnen kaikki ulkonaolta mutten nimelta. Mulla on tosi huono nimimuisti.

Ainiin! Piti kertoa hullaannuksestani, japanilaisesta teesta, macchasta, jota nakee myos mm. jaateloiden ja pirteloiden ja ties minka muiden makuina. Pidan siita myos ihan teena, ja juon sita suurinpiirtein kerran tai pari viikossa teeseremoniakerhossa. :) Ai, suomeksi nuo nayttaa kirjottavan matcha, ja juu, se lausutaan enemman matcha kuin maccha.


Oikealla matcha teeta. Kuva C: Thejas, lisenssi


Matcha pafe NAM! Jaateloannos siis! :) Kuva C: nekonomania, lisenssi
Loysin suomalaisen kaupan, josta voi ostaa matchan tarvikkeet ja itse matchaa. Jos haluatte kokeilla. Matchan tarvikkeet on aika kalliita, ja valttamattomia ovat matchaan tarvittava vispila, ehka bambulusikka (matchaa tehdessa sita laitetaan yksi taysi lusikka, eli ihan kukkuroilleen, ja yksi puolikas) ja ehka matcha kulho. samanlaisia voi kylla olla omastakin takaa (loytyy kohdasta Astiat -> Matcha ja Mate (mate on Etela-Amerikkalainen tee)). Itse tee loytyy kohdasta TEE -> Vihrea tee -> ja loytyy teista kaikista viimeisena (sivu 2). Hintaluokka on aika kallis, ja setin osto voi olla siina 50 euron luokkaa, kun itse voin samat tarvikkeet (okei laatuerotkin saattaa olla erit) ostaa halvimmillaan alle 10 eurolla. Sori <3
nettisivun osoite:
 http://www.mandragora.fi/index.php

Eli jos olet kiinnostunut japanilaisesta kulttuurista, tama matcha on yksi MUST. Teeseremonia on monimutkikas, itsekin osaan vain perusteet, mutta Suomessa samaa on mahdotonta pitaa, joten yrittakaa parhaanne.

Viela matchan vispaamisesta, matchaa ei vispata samanlailla kuin taikinaa, vaan vispiliikkeet tapahtuu ranteesta. Itse en osaa kovin kummemmin. Vispata pitaa niin kauan, etta matchaan muodostuu vaahtoa, ihan kunnolla jokapuolelle, ja lopuksi pitaa vispilla (rituaaleista) piirtaa hiragana no-merkki (の).

Jos kokeilette, laittakaa toki kommenttia matchasta, mita tykkaatte, oliko hankala valmistaa jne :)) Tosi mielenkiintoista olisi kuulla. Ja varoituksena, ettei matcha maistu miltaan tavalliselta teelta, ja teeseremonian matchaan ei laiteta sokeria eika maitoa eika mitaan mita teehen voisi laittaa. :) Tosin, variaatioita matcha jaatelosta ja pirtelosta on, voi toki kokeilla jos uskaltaa :DD Tosi hyvaa se on jaatelon kanssa.  Matchan maku on janna. Sanotaanko etten voi kuvailla, koska se oli taysin uusi maku minulle, ja se on minusta todella hyvaa! Tosin, jotkut ei tykkaa ja jotkut tykkaavat. :) Esimerkiksi hostsiskoni tykkaa itse teesta, mutta jaateloa ei voi sietaa. Mina taas aina olen se, joka kysyy "onko matchan makuista?"

Lopuksi viela random kuvia Shiraoi citysta ja pari videoa, jos saan ladattua :D


Tuossa on video kun menin Sapporoon, kuvassa on Chitosen kaupunkia. Taustalla ihme.... Japanin juna aania.

Lisaan tuon yhden videon vaan kun tuo lataa niin kamalan hitaasti, ois ollu viela pikkunen video mutta menee hermot, oon jo kirjottanu toista tuntia kun kuvien kanssa saa aina painia
Loysin kaupasta vanhan Conanin uudelleen julkaisun :) Oli ihan kivaa harjoitusta. :)
Mun kotikatu on kylla kaikkea jannaa taynna..

Jassoo, video sitten ei toimikaan valttamatta. On tama reilu taa blogi, ehka se nayttaa jonkin osan tuosta videosta, ehka ei. :S

Lopuksi aloitan tan paivan biisi jutun, jonka oon monessa blogissa nahny. Erityissaantona on, etta kaikki musiikki pitaa olla tanavuonna kuullut JAPANILAISTA MUSIIKKIA, eli ehdoton favourite ei valttamatta ole, mutta yritetaan. :)

Day 01 - Your favorite song


嵐(Arashi) - Troublemaker , en loytanyt parempaa videota, Troublemaker alkaa 1:50. :) Taman ma taisin kuulla ekaa kertaa karaokessa, mutta mun perhe on oikea arashifani, niin tuota kuulee aina valilla. :) Ma tykkaan ehka tasta biisista eniten Arashilta. :) Huomautus etta televisiossa liveissa naytetaan aina sanat. Yleensa tavallisissa ohjelmissakin saattaa olla japaniksi tekstitykset alla :) Aiba on mun suosikki (videossa pitka paita paalla), se naytaa naamasta valilla niin identtisesti Gacktilta. :D Kuvissa ei nayta, mutta televisiossa...
Tosi hankala ettia Arashin biiseja youtubesta..

Day 02 - Your least favorite song

Day 03 - A song that makes you happy

Day 04 - A song that makes you sad

Day 05 - A song that reminds you of someone

Day 06 - A song that reminds you of somewhere

Day 07 - A song that reminds you of a certain event

Day 08 - A song that you know all the words to

Day 09 - A song that you can dance to

Day 10 - A song that makes you fall asleep

Day 11 - A song from your favorite band

Day 12 - A song from a band you hate

Day 13 - A song that is a guilty pleasure

Day 14 - A song that no one would expect you to love

Day 15 - A song that describes you

Day 16 - A song that you used to love but now hate

Day 17 - A song that you hear often on the radio

Day 18 - A song that you wish you heard on the radio

Day 19 - A song from your favorite album

Day 20 - A song that you listen to when you’re angry

Day 21 - A song that you listen to when you’re happy

Day 22 - A song that you listen to when you’re sad

Day 23 - A song that you want to play at your wedding

Day 24 - A song that you want to play at your funeral

Day 25 - A song that makes you laugh

Day 26 - A song that you can play on an instrument

Day 27 - A song that you wish you could play

Day 28 - A song that makes you feel guilty

Day 29 - A song from your childhood

Day 30 - Your favorite song at this time last year



Ensikerralla nahdaan :)

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Maccha on hyvää~ olen ite kokeillu sitä valmistusta yhellä kurssilla, ja ehkä vaikenta oli just se vispaaminen :D mutta tuota jätskiä haluisin maistaa :3